lauantai 3. tammikuuta 2009

Kasvismakaronilaatikko ja raastesalaatti


Makaronilaatikko

4–5 annosta

1,5 dl tummaa soijarouhetta
2 keskikokoista sipulia
4 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa (tästä tulee jo iso satsi raastetta)
2 dl vahvaa kasvislientä
4 dl tummia makaroneja (keitettynä)
3 luomumunaa
3 dl (reilu) luomukevytmaitoa tai kauramaitoa
1 pss (150 g) emmentalraastetta (puna- tai mustaleima)
Mausteita:
soijarouheeseen: suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta (, chilijauhetta)
munamaitoon: kuivattua meiramia, suolaa, valkopippuria, muskottipähkinää jauhettuna

Soijarouhetäyte:
1. Pilko sipulit melko pieniksi ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi
2. Kuullota sipulit.
3. Lisää hieman rasvaa ja sitten kuiva soijarouhe. Anna kuullottua hetken ja mausta (muita voi maun mukaan käyttää reippaastikin, mutta suolaisuutta on tulossa ruokaan lisää joten sen kanssa kannattaa olla vielä tässä vaiheessa maltillinen). Pidä mielessä, että kuiva soijarouhe palaa helposti pohjaan..
4. Lisää porkkanaraaste, paista hetki.
5. Lisää kasvisliemi, sekoita joukkoon ja anna pöperön muhia hetken (5–10 min), niin että se imee itseensä nesteen.
6. Tarkista maku, mausta lisää tarvittaessa.

Munamaito:
1. Vispaa maito ja munat kulhossa.
2. Lisää mausteet (voi laittaa reilusti kaikkia, muskotin kanssa tosin kannattaa olla hieman varovainen, jos on suht tuoretta jauhetta) ja n. 2/3 juustosta.

Itse laatikko:
1. Sekoita kulhossa keitetyt makaronit, munamaito ja soijarouhetäyte. Tämä juustoraasteen takia – jos munamaidon kaataa sekaan vasta, kun makaronit ja täyte ovat vuoassa, jää juustoraaste pinnalle eikä sekoitu kauttaaltaan laatikkoon.
2. Lisää seos uunivuokaan.
3. Ripottele päälle loput juustoraasteet.
4. Kypsennä 200 asteessa uunin alatasolla noin tunnin.

Aivan tautisen hyvää makaronilaatikkoa, vaikka itse sanonkin!

Raastesalaatti

2–3 annosta

1/5 keskikokoisesta valkokaalista
2 porkkanaa
puolikas punasipuli

Raasta porkkanat, suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi, viipaloi punasipuli suhteellisen ohuiksi viipaleiksi. Sekoita.

Kastike
1/5 dl punaviinietikkaa
1 rkl pestoa
oliiviöljyä
n. neljäsosasitruunan mehu
2 tl suolaa
mustapippuria

1. Sekoita etikka, suola ja pippuri keskenään (kunnes suola on liuennut kokonaan).
2. Sekoita sekaan pesto ja hieman oliiviöljyä.
3. Tirauta sekaan sitruunamehu.
4. Tarkista maku.

Helppo ja hyvä salaatti. Yksinkertainen on kaunista :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti